Ontwerp en Design vragen stel ze hier!
Forum Overzicht >> Materiaalsoorten

Gepost door: Jeroen (LAB21) 10-11-2009
Wij zijn bezig met het ontwerp van buitenkeukens (grote bbq), terrasverwarmers en buitenhaardjes...

Nu gaat het me vooral om de buitenkeukens, wij willen deze namelijk vervaardigen in RVS staal en twijfelen tussen 304 en 430.

Ik weet al dat 430 ferritisch is en daardoor eerder roest... Kan iemand mij nog meer informatie geven over de verschillen tussen beide (hittebestendigheid, hygiëne, kostprijs, etc.) en wat dan de beste keus is voor een barbecue?
 
Gepost door: Fred van der Avort (Avort Design) 10-12-2009
Beste Jeroen,

Ik heb je laatst een mail gestuurd met daarin informatie waar je wellicht iets aan hebt. Helaas heb ik geen reactie van je gehad. Ik ben benieuwd of dat je mijn mail überhaupt hebt ontvangen of hebt gelezen.
vriendelijke groeten,
Fred
 
Gepost door: Harrie Raaijmakers (Federatie Metaalplaat) 16-12-2009
430 komt niet in aanmerking vanwege de te geringe weerstand tegen corrosie, problemen bij het lassen e.d. De keuze zal gemaakt moeten worden tussen 304 en 316L. Voor buitentoepassingen wordt altijd 316L geadviseerd. Rvs tuinmeubels uit 304 geven van tijd tot tijd klachten ivm met ontstaan van vlekken/roest, zo ook voor gevelbekledingen etc.. Overigens zal ook 316 regelmatig gereinigd moeten worden. Zie ook de publicatie "onderhoud van roestvast staal", te verkrijgen bij Bouwen met staal. In deze publicatie onderaan eerste kolom 304, tweede kolom 316L, derde kolom duplex 1.4462. Deze publicatie is er één van een serie van vier en gaan over roestvast staal in de bouw. Verkrijgbaar o.a. bij Bouwen met Staal.
Voor onderdelen die regelmatig warm worden en weer afkoelen, bijvoorbeeld het rooster van een barbecue, spatschermen e.d. zie je vaak dat door uitzetten en krimpen de onderdelen krom trekken. Om dit enigszins tegen te gaan is het raadzaam een kwaliteit te kiezen met een lagere uitzettingscoëfficiënt. Je komt dan uit op de ferritisch kwaliteiten zoals 1.4509 (corrosieweerstand in de orde van grootte van 304) of duplex. Problemen bij deze kwaliteiten zijn bijvoorbeeld dat 1.4509 alleen in plaat verkrijgbaar is en niet in staf. Duplex moet niet boven ca. 250 °C toegepast worden.
Als je gaat kijken bij bijvoorbeeld de Boerenbond (heet anders tegenwoordig geloof ik), dan heb ik de indruk dat barbecues en toebehoren voornamelijk uit 304 zijn gemaakt. Mocht jouw "klant" ook daartoe besluiten, laat hem dan een duidelijk onderhoudsvoorschrift maken zodat hij op grond daarvan de te verwachten klachten kan afwijzen. Zet zo'n apparaat maar eens een zomer lang buiten in Katwijk zonder wekelijks onderhoud. Het resultaat zal zijn dat je in de herfst denkt dat er een CorTen barbecue staat. Overigens zal bij toepassing van 316L ook onderhoud gepleegd moeten worden, alleen het onderhoudinterval kan langer zijn. Voor de situatie in Katwijk toch zeker nog zo'n 1x per 3 maanden reinigen met water en een zachte zeep. Hardnekkige vlekken aanpakken met een edelstaalreiniger.
Wat betreft de hittevastheid kunnen kwaliteiten als 304, 316L en 1.4509 zo'n 850 °C in lucht wel aan.
 


Dit topic is gesloten, dus u kunt niet meer reageren.